Maaltijd bij de Dankdag voor gewas en arbeid

Categorie
Commissie kerkelijke activiteiten
Datum
woensdag 6 november 17:45
Locatie
Odulphuskerk

Een dankdag is een gebruik uit de Middeleeuwen. Er waren toen vaste bededagen. In 1578 werd bepaald dat er tijdens oorlog en andere rampen massaal gebeden en gedankt moest worden.
Een vaste dag om te danken werd in 1653 in Overijssel vastgesteld. Besloten werd om op de eerste woensdag van november te danken voor het gewas; het eten waarin iedereen dagelijks werd voorzien.
Toen de industrialisatie toenam, is de viering veranderd in dankdag voor gewas én arbeid.

Inmiddels strekt dit zich uit naar allerlei dankbaarheid. Veel mensen brengen een bezoek aan de kerk en danken voor allerlei dingen die ze in in het afgelopen jaar hebben meegemaakt. Zo ligt de nadruk in de huidige tijd meer op danken voor de economie, de politiek en het leven in het algemeen. In onze gemeenten zal stilgestaan worden bij de dankdag voor gewas en arbeid in de Odulphuskerk en de Michaëlskerk.  De diensten beginnen ’s avonds om half acht.

In de Odulphuskerk is de mogelijkheid om deel te nemen aan een gezamenlijke broodmaaltijd.

Inloop:                 17.30 uur

Maaltijd:               17.45 uur

Dienst:                 19.30 uur

Opgave graag vóór 4 november per e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch bij Ineke Kusse 06-21680207, Rinus Kamerling 06-24715460 of Jos van Keulen 06-48350211

 


Grotere kaart bekijken

 
 

Alle datums

  • woensdag 6 november 17:45

Powered by iCagenda